Sprytne przechowywanie. Jak urządzić kuchnię?

Każdy, kto używa kuchni do czegoś więcej niż podgrzewania dań w kuchence mikrofalowej wie, jak ważne jest dobre zaplanowanie przestrzeni kuchennej, w tym systemów przechowywania. W dobie obecnie modnego minimalizmu we wnętrzach, także w przypadku kuchni na topie jest racjonalne gospodarowanie miejscem na blacie. Im mniej słoiczków i pojemników, im mniej środków spożywczych rozłożonych na wierzchu – tym bardziej wygodna staje się nasza praca.
Kluczowe dla powodzenia sprawy wydaje się zatem sensownie wykonany system szafek kuchennych. Obecnie proponowane przez firmy meblarskie rozwiązania pozwalają doskonale zagospodarować nawet najbardziej kłopotliwe w naszej kuchni miejsca: od narożników pomieszczenia przez wąskie przestrzenie nad okapem czy lodówką.
Do lamusa odchodzą już szafki narożnikowe wymagające nurkowania pod blatem czy też wąskie szafki, w których trudno pomieścić jakiekolwiek przedmioty. Dziś w sklepach meblowych odnajdziemy wiele kuchennych mebli, które sprawiają, że pomieszczenie staje się funkcjonalne, idealnie odpowiadające potrzebom naszym i całej naszej rodzinie.
Wyciągi cargo
Ogromnym powodzeniem cieszy się zastosowanie w kuchni wyciągów typu cargo. To one zrewolucjonizowały myślenie o przechowywaniu przedmiotów w kuchni. Dostępne są w wielu wersjach, z możliwością pełnego dopasowania wysokości i szerokości pojedynczego modułu, a także z różnymi możliwościami wysuwu. Oprócz klasycznych, wysokich i średniej wysokości wyciągów, producenci proponują także wyciągi montowane bezpośrednio pod kuchennym blatem tak, by wykorzystać w pełni najmniejsze nawet przestrzenie. Dzięki takim rozwiązaniom podblatowym zyskać możemy moduł o szerokości nawet kilkunastu centymetrów.
Wśród wyciągów cargo znajdziemy także takie, które pozwolą nam wygodnie korzystać z szafek narożnikowych. Wówczas są one wysuwane na specjalnych prowadnicach, dzięki którym użytkownik ma łatwy dostęp do pełnej zawartości szafki.
Szuflada z pomysłem
Coraz więcej kuchennych szafek zamiast klasycznych półek wyposażonych w pojemne szuflady. Rzeczywiście: aż trudno uwierzyć, że nikt wcześniej nie odkrył genialnej prostoty tego rozwiązania. Szuflady są bowiem bardzo wygodne i funkcjonalne: dzięki dobrej jakości prowadnicom otwierają się płynnie, cicho i delikatnie, a dzięki możliwości całkowitego wysuwu, użytkownik ma łatwy dostęp do wszystkich przedmiotów umieszczonych w środku. Nigdy więcej nurkowania w poszukiwaniu torebki mąki czy odpowiedniego półmiska.
Jeśli już decydujemy się na szuflady, pamiętać musimy obowiązkowo o właściwej organizacji przestrzeni wewnątrz. Aby bowiem w środku nie zapanował bałagan, należy zainwestować nie tylko w specjalne uchwyty, ale także podziałki i ograniczniki. Z jednej strony zapewnią one porządek i zapobiegną niekontrolowanemu przesuwaniu się przedmiotów, z drugiej jednak uchronią naczynia przed uszkodzeniem, a produkty spożywcze przed rozsypaniem się. Do wyboru mamy elementy porządkujące o bardzo uniwersalnym zastosowaniu, pasujące do różnych przedmiotów, ale także ograniczniki zaprojektowane pod kątem konkretnych przedmiotów, np. sztućców, talerzy czy torebek z produktami sypkimi.
Szuflady obecnie z powodzeniem zastępują zarówno odsłonięte półki, jak i wąskie szafki. W zależności od rozmiaru oraz układu wnętrza wybierać możemy szuflady o różnych wymiarach, kształtach, dopasowane nawet do najbardziej nietypowych miejsc, takich jak przestrzenie pod lodówką czy wąskie przestrzenie między ciągiem szafek a lodówką. Te najbardziej oryginalne pomysły to np. szuflada pod zlewozmywakiem, wyposażona w pełne lub niepełne wycięcie, w której pomieścimy drobny sprzęt kuchenny, środki czystości czy akcesoria do sprzątania. Szuflady znajdą swoje zastosowanie także w miejscach pod piekarnikiem, tak, byśmy mogli schować blaszki do pieczenia czy naczynia żaroodporne do zapiekania.
Głębokość szuflad równa niemal całej szerokości blatu sprawia, że stają się one dużo bardziej pojemne niż zwykłe szafki przy łatwym dostępie do wszelkich pochowanych tam rzeczy.
Kosze
W szafkach kuchennych z powodzeniem zastosować możemy specjalne kosze, które mocowane mogą być albo na froncie szafki, albo też na specjalnych osiach. One także pomagają maksymalnie wykorzystać trudno dostępną przestrzeń. W zależności od zastosowanego systemu kosze mogą być wysuwane na zasadzie półobrotu lub wyciągane wraz z całym frontem. W jednym i drugim przypadku dają pełen wgląd w zawartość szafki.
Kosze sprawdzą się także w sytuacji, gdy do zagospodarowania pozostaje nam niewielka wnęka. Mając nawet kilkunastocentymetrową przestrzeń, możemy umiejscowić tam szafkę z wysuwanymi w pełni koszami, które pomieszczą środki czystości, butelki z sosami, olejami, torebki z produktami sypkimi.
Idealne będą kosze dla szafek w ślepym narożniku. Tradycyjne rozwiązania pozwalały wyposażyć tego typu meble w drzwi o standardowej szerokości ok. 40 cm, podczas kiedy cała szafka mogła mieć nawet metr długości. Jest to najczęściej najbardziej pojemna z kuchennych szafek, ze względu na swoje umiejscowienie tradycyjne metody przechowywania – a co za tym idzie: późniejsze odnalezienie w niej czegokolwiek – sprawiają, że nastręcza wiele trudności. Systemy koszy przeznaczone do tego typu szafek są inne niż tradycyjne i opierają się na konstrukcji czterech półek na specjalnych rolkach, wskutek tego nieco droższe, jednak pozwalają w pełni wykorzystać dostępną przestrzeń.
Ściana
Tak, to nie pomyłka… Ściana jest także dobrym pomysłem do przechowywania przedmiotów. Wystarczy umieścić na niej długie relingi lub listwy magnetyczne, by móc przechowywać przyprawniki, drobne butelki i pojemniki z artykułami spożywczymi, noże i akcesoria kuchenne.

Projektanci współczesnych kuchni proponują szereg rozwiązań, dzięki którym nawet na małym metrażu pomieścimy niezbędny sprzęt oraz żywność.

No Comments, Be The First!